Hof van Maerlant
Net buiten de vesting en op loopafstand van het centrum van Brielle wordt in het pand van de voormalige Rijks HBS aan de Jan Mathijssenlaan het plan Hof van Maerlant gerealiseerd. Hierbij worden in dit monumentale pand uit 1922 27 woningen gecreëerd. Deze luxe appartementen hebben een oppervlakte van ca 59 tot 225 m2. Van de 27 appartementen, zijn er 21 gelegen in het voormalige schoolgebouw: 2 penthouses, 15 appartementen en 4 maisonnettes. Aan de achterzijde van het originele gebouw worden 6 appartementen aangebouwd met uitzicht op de oude stadskern. Elk appartement wordt uitgerust met een terras (begane grond) of balkon (verdieping).
Bij de realisatie van het plan wordt zoveel mogelijk getracht het karakter van het pand in ere te houden. De locatie is gelegen aan de rand van een villawijk met jaren ’30 woningen. Rondom is een groenstrook met monumentale bomen. Het gebouw behoudt een prominente plek in de wijk. Met respect voor de historie en de robuuste constructie zal met duurzame materialen een 27-tal woningen gerealiseerd worden met een hoog wooncomfort.

Het pand
Na de sluiting van het Gymnasium 1876 werd aan het begin van de 20e eeuw de Rijks HBS van Brielle werd opgericht in een pand aan de Nobelstraat. Door een snelle toename van het aantal leerlingen moest er begin jaren ‘20 uitgeweken worden naar een nieuwe locatie iets ten zuiden van de vesting. In 1922 werd de Rijks HBS aan de Jan Matthijssenlaan geopend. Ondanks dat de school ‘op de groei’ gebouwd was bleek deze in de jaren ’50 al te klein. In de tweede helft van de jaren ’70 werd besloten tot uitbouw van het bestaande gebouw. De staat van deze bijgebouwen was zo slecht dat deze inmiddels gesloopt zijn. Hiermee is het originele karakter van dit gebouw hersteld. Sinds de verhuizing van het Maerlant College naar de Hossenbosdijk is het pand beschikbaar voor hergebruik. De door de gemeente hiervoor uitgeschreven tender is i n 2015 gewonnen is door Molenaar & Co architecten en Ingenieursbureau IOB. Na een lange periode van planvorming heeft de monumentencommissie van Brielle in mei 2020 het voorstel goedgekeurd. Hierna is op 8 juli 2020 door de gemeente een handtekening gezet onder de realisatieovereenkomst voor het project ‘Hof van Maerlant’.

groen wonen met klasse